תולדות משפחות מג'ר וסביליה מפלובדיב

22/07/2013

http://mazar.atwebpages.com/Madjar%20till%201950.html
 
הלינק לעיל הוא למצגת על סיפור שתי משפחות יהודיות בבולגריה בין השנים 1919-1949. שמי חיים מזר (מג'ר). הוריי - רחמים מג'ר וסוזי סביליה, נולדו באותו יום - 5 יולי 1919 וחיו בפלובדיב עד עלייתם לישראל. בדצמבר 1944 ביקר בבולגריה דוד בן-גוריון. הוא נכנס לבולגריה מתורכיה ובדרכו לסופיה, תחנתו הראשונה הייתה פלובדיב, שם נשא נאום בבית הכנסת, לפני קהל יהודי נלהב. אמי שהייתה במעמד זה, זוכרת אותו היטב ואולי אז (כמו רבים אחרים ששמעו את בן-גוריון) גמלה בלבה ההחלטה לעלות. הוריי התחתנו ב-1945 ועלו לארץ ב-1949 כמו רוב יהדות בולגריה: רכבת לבורגס ובאוניה "בולגריה" לחיפה, בינואר 1949. האחים הצעירים של אבי עלו בשנות ה-40 לפני הקמת המדינה ונטלו חלק פעיל בהקמתה.  אחיו הצעיר - ראובן, נטל חלק בקרבות מלחמת השחרור ואחותו - עליזה, התיישבה בדרדרה - נקודת יישוב מבודדת בגדה המזרחית של אגם החולה והייתה שם בתקופת הקרבות במלחמת השחרור, כאשר הנקודה עמדה בגבורה מכותרת, מול הצבא הסורי. 
 
השם מג'ר גזור מהונגריה, ממנה הגיע לבולגריה גל הגירה יהודי בשלהי המאה ה-14 (כ-100 שנה לפני גירוש ספרד). האימפריה העותומאנית ששלטה בבולגריה, קבלה בברכה את המהגרים היהודים; לדוגמא, את דונה גרציה נשיא שב- 1552 התקבלה ע"י סולימאן הראשון בקושטא. כשהגיעו מזרחה נקראו יוצאי הונגריה - מג'רים, כשמם של בני אחד השבטים שהקימו את הונגריה.הונגריה נקראת Magyarország.

השם סביליה, מצביע בוודאות על מקור משפחת אמי, סוזי סביליה - יהודים מגורשי העיר סביליה שבספרד. אחרי גירוש ספרד, הגיעו יהודים רבים לעיר פלובדיב בבולגריה, דרך אדירנה שבגבול טורקיה/ יוון/ בולגריה. באדירנה נולד גם הרב אברמיקו בכר - הרב הידוע של יהודי בולגריה שביפו.  משה סביליה, הסבא של אמא, נולד באדירנה בערך ב-1860. זלמה סביליה - סבתי, נולדה כ-זלמה צורף בעיר סליבן שבבולגריה. האמא שלה נולדה בסופיה במשפחת יולזרי.

התמונות במצגת מציגות את הסבים, הסבתות, ההורים והדודים. סבא אליהו מג'אר עבר לקונסטנצה במלה"ע הראשונה בגלל מחלת האסטמה, והתחתן שם ב-1918 עם מזל. 
במצגת נראה אתרים בהם נטועים שורשיהם של רבים מעולי בולגריה: חופשות קיץ בחורשות, באגם לאג'נה, תמונות מבתי ספר יסודיים ותיכוניים עם שמות חלק מהתלמידים. גם הטלאי הצהוב, אותו הוכרחו היהודים לשאת הוא חלק מההיסטוריה. תמונות ממחנות העבודה בתקופת מלה"ע השנייה; נראה שכך המלך בוריס הציל את הורינו: בניית כבישים. שרות בצבא הבולגרי; תמונות חתונה; ירח דבש על חוף הים של ורנה ב-1945, לידתו של אחי - אלי מג'ר; הישארות בבולגריה כדי שז'ק סביליה יסיים את לימודי הרפואה בהצטיינות. אנו גאים ברופאים רבים, שלמדו בבולגריה ותרמו רבות לרפואה בישראל. מפרדס חנה עברה משפחתי ליפו ומיפו לבת-ים, כמו בולגרים רבים. מובן שכל משפחתנו אוהדי מכבי יפו.

עבור לתוכן העמוד