מדיניות בולגריה בתחום הגז

14/10/2015
מדיניות בולגריה בתחום הגז (הגדל)

עובדה א:
בבולגריה עד היום לא התגלו מאגרי גז.  לעומת זאת, מבחינת מיקומה הגיאוגרפי, בולגריה נמצאת בנקודה הנמצאת על "הכביש הראשי", בין מדינות שהן יצרניות גז, למערב אירופה שהיא בעיקר צרכנית גז. בגלל מיקומה האיסטרטגי, בולגריה היא שחקנית חשובה בכלכלת הגז של אירופה. בשנים האחרונות נעשים ניסיונות להעביר דרך בולגריה קוי צינורות להעברת גז לאירופה המערבית.

עובדה ב':
מאז נפילת המשטר הקומוניסטי, בולגריה אימצה את השיטה הקפיטליסטית, ובכלל זה הפרטה מאסיבית של נכסי המדינה. מאז שנות ה-90 ממשלת בולגריה מכרה לבעלי הון פרטיים כמעט כל נכס שהיה בבעלות המדינה שניתן היה למכור אותו.

לנוכח העובדות שצוינו לעיל, והויכוח החריף המתנהל אצלנו בישראל, על מקומה של המדינה במשק הגז, מעניין לראות מה המדיניות שאימצה לעצמה ממשלת בולגריה בנושא זה.

בתמונה המצורפת, (שצולמה ב-13 באוקטובר 2015) מצולמים ראש ממשלת בולגריה - בויקו בוריסוב, שרת האנרגיה - טמנוז'קה פטרובה, ושגריר ארה"ב - רודריק מור, בעת חנוכת מתקן לדחיסת גז בעיר איכטימאן. (קליק על התמונה להגדלתה).

בויקו בוריסוב הצהיר לאחרונה שכל התשתיות שתיבנה בולגריה להעברת גז לאירופה, יהיו בבעלות המדינה. וזאת, חרף מדיניות ההפרטה של ממשלות בולגריה מאז נפילת הקומוניזם ועד היום. בכוונת הממשלה הנוכחית להפוך את בולגריה למרכז אזורי (hub) להעברת גז לאירופה. ברור שבולגריה לא תעשה זאת בחינם - העברת הגז ע"י תשתיות בבעלות המדינה, תהפוך למקור להכנסות ניכרות עבור האוצר הבולגרי.  ראש הממשלה, בוריסוב, החליט שהנושא יותר מדי חשוב לכלכלת המדינה ולרווחת תושביה ועל-כן החליט להשאיר את תשתית הגז בבעלות המדינה, במקום להעבירה לבעלות טייקונים. עבורנו בישראל, זהו בהחלט חומר למחשבה... 

 

עבור לתוכן העמוד