נסים נתן איננו

17/01/2013

ארבעה נושאים מילאו את חייו שלנסים נתן: משפחה, חלוציות, הגנה ופעילות ציבורית. למרות הישגיו הבולטים בכל תחום אליו התמסר, הוא נשאר אדם צנוע בכל הילכותיו.

נמנה את הצמתים העיקריים בחייו הסוערים ומלאי התוכן: 
נסים נולד בשנת 1922 בפלובדיב ועלה ארצה כמעפיל בדצמבר 1947 עם האניה "פאן יורק". כחבר בתנועת "החלוץ הצעיר" בבולגריה הצטרף לגרעין התיישבותי שעלה לנקודה דרדרה על הגדה המזרחית של ימת החולה. הגרעין עבר לאחר מלחמת השחרור מדרדרה לקיבוץ איל, מול קלקיליה. בתקופת המלחמה השתתף נסים כאחד הלוחמים מן השורה בהגנת הנקודה מול התקפה מתואמת של הצבא הסורי הסדיר. ההתקפה נשברה מול ההגנה הנחושה של הלוחמים, חברי הגרעין שהורכב ברובו מחלוצים צעירים, ילידי בולגריה, ששילמו בחיי שלשה מחבריהם שנפלו במערכה. (רצ"ב קישור לכתבה באתר זה על פרשת דרדרה וקיבוץ איל). אחרי המלחמה הצטרף נסים לקיבוץ איל. בקיבוץ מילא את תפקיד ה-מא"ז (מפקד האזור) ועבד בענף הפלחה בו רכש מיומנות וידע שהפכו אותו לחקלאי אמיתי - מקצוע ממנו התפרנס מרבית חייו. 
ב-1953 עזב נסים את הקיבוץ והתיישב במושב צור משה.  הוא הפך למדריך חקלאי מטעם מחלקת ההתיישבות של הסוכנות במושבים חדשים שהוקמו לאחר הקמת המדינה. 

במקביל לעבודתו בסוכנות התמסר לעבודה ציבורית בתוך קהילת יהודי בולגריה. במשך השנים מילא שורה ארוכה של תפקידים, מהם נמנה את העיקריים: 
- חבר הנהלת איחוד עולי בולגריה;
- יו"ר האגודה לידידות ישראל-בולגריה;
- יו"ר קופת עליה ולפני זה - יו"ר בנק עליה לאומי;
- יו"ר עמותת בית האבות לעולי בולגריה ברשל"צ;
- חבר בחבר הנאמנים של מכבי יפו;
- חבר מרכז מפלגת העבודה ומזכיר סניף גבעת עליה.

בין שאר תפקידיו, התמסר להקמת מצבה לחללי ספינת המעפילים סלבדור בהר הרצל וקבע את מינהג האזכרות הנערכות מדי שנה ביום בו התרחש האסון.

כל עוד כוחו עמד לו, לא זנח את העיסוק הפעיל בהגנה. נסים עבר קורס קציני מילואים ומפקדי פלוגות ובהיותו בקיבוץ איל מילא מטלות מגוונות שהוטלו עליו במסגרת הגנת הקיבוץ והגבול הסמוך. בין היתר השתתף בסיורים מעבר לגבול כאחד הלוחמים. באחד מהם נתבקש להוביל לוחמים מיחידה 101 כשמפקדם - אריק שרון, התלווה אליהם. בהכירו היטב את האזור, הוא הוביל את הלוחמים אל יעדם והחזירם לאחר גמר הפעולה. נסים השתתף במבצע קדש ב-1956, במלחמת ששת הימים ובגיל 51 - אף במלחמת יום כיפור, במסגרת הג"א.

נסים נתן שימש מופת בחייו למסירות, דבקות במטרה, אהבת הזולת, פעולה למען הכלל ומעל הכל - צניעות.  יהי זכרו ברוך!

 

 

  

עבור לתוכן העמוד