ב-1 ביוני 2010 התקיים הקונצרט השנתי של איחוד עולי בולגריה

2/06/2010

השנה קיננו בלב חלק מהמארגנים חששות לגבי הצלחת הקונצרט, עקב הסתלקותה הפתאומית מעולם החיים של המנהלת האדמיניסטרטיבית הדינאמית והכריזמטית של האיחוד, חני ברלר ז"ל. עקב הניסיון העצום שחני צברה בעבודתה ארוכת השנים באיחוד עולי בולגריה, היא היתה המנוע הדוחף מאחורי הקונצרטים השנתיים. לשמחת המארגנים, החששות התבדו ויהודי בולגריה הגיעו בהמוניהם גם השנה להיכל התרבות, והפעם לא רק מאזור גוש דן, אלא גם משתי הערים הגדולות הנוספות: אוטובוסים הגיעו מירושלים הבירה וגם מחיפה. אולם היכל התרבות היה מלא מפה לפה. אלפי יהודי בולגריה זרמו כדי להשתתף בחגיגתם השנתית.

שוני מהותי התקיים בין הקונצרט שנערך השנה, לבין קונצרטים בשנים האחרונות. ההבדלים היו בכמה תחומים, נמנה את ההבדלים בשני התחומים העיקריים:

האורחים רמי המעלה:
השנה בלטו אנשי ציבור ומנהיגים משתי המדינות, שכיבדו את הקונצרט בנוכחותם:
מבולגריה באו שלשה חברי פרלמנט:  האומבודסמן של בולגריה, מר גיניו גאנב (Ginio Ganev) - אוהד ידוע ומוצהר של ישראל. בדבריו, העלה מר גאנב על נס את הידידות בין שני העמים וסיים את דבריו בקריאה נרגשת: "תחי הידידות בין בולגריה לישראל!". אל מר גאנב נילוו חברי הפרלמנט: אמיל סטויאנוב (Emil Stoianov) וסלאבי בינב (Slavi Binev).
אך אין ספק שהאישיות הבולטת ביותר במשלחת הבולגריה היה רמטכ"ל צבא בולגריה - הגנרל סימאון סימאונוב (Simeon Simeonov). נוכחות האישיות הצבאית הבכירה ביותר של צבא בולגריה הצביעה על עומק היחסים בין שתי המדינות. הגנרל הביא את ברכת העם הבולגרי לעם בישראל.

שגריר בולגריה בישראל, מר דימיטר צאנצ'ב (Dimitur Tzantchev) הידוע בפתיחותו, אופיו הנעים וקשריו החמים עם יהודי בולגריה בישראל, נשא דברי ברכה בעברית!

בצד הישראלי, בלטה הגב' ציפי לבני - יו"ר מפלגת קדימה וראש האופוזיציה, שכיבדה בנוכחותה את הכנס מתחילתו ועד סופו.  הגב' לבני נשאה דברי ברכה חמים לבאי הקונצרט.

לאחר ברכות האורחים, יו"ר איחוד עולי בולגריה, מר אברהם יום-טוב, שעל כתפיו הוטלה משימת ארגון הקונצרט נשא דברים קצרים. בדבריו הזכיר מר יום-טוב משימה חשובה העומדת בפני יהדות בולגריה בישראל, שעדיין לא הוחל בה - הקמת מוזיאון ליהודי בולגריה. הקושי העיקרי כרגע הוא מציאת משכן מתאים למוזיאון וכעת נעשים מאמצים למצוא מבנה מתאים.

תכנית הקונצרט:
לראשונה בתולדות הקונצרטים של האיחוד נכללה בתכנית נגינת תזמורות כלי נשיפה. ולא רק תזמורת אחת כי אם שתיים! תזמורת כלי הנשיפה של הצבא הבולגרי ותזמורת צה"ל. כל אחת משתיהן ביצעה קטעים בנפרד והיו יצירות ששתי התזמורות ביצעו יחד, כשמנצחים עליהן לסרוגין מנצח תזמורת צה"ל ומנצח התזמורת הבולגרית - ראדי ראדב (Radi Radev) . שירי הלכת שהושמעו כללו בין היתר את המנון צה"ל, שיר הלכת האמריקאי הידוע "Stars & stripes" ושיר הלכת הבולגרי שלא קיים מי שנולד בבולגריה שאינו מכירו: "Tih bel Dunav se vulnuva". 
רפרטואר התזמורת הבולגרית כלל לא רק שירי לכת, אלא גם ואולי בעיקר, מוזיקה בת זמננו המתאימה לתזמורות כלי נשיפה. בין היתר נוגנו קטעים מ"West side story" של לאונרד ברנשטיין, הרפסודיה הכחולה של גרשווין, קטעי ג'אז, משיריו של הרי קלפטר ועוד.

כמה מלים על התזמורת הבולגרית ששמה המלא הוא: "תזמורת כלי הנשיפה הייצוגית של המשמר הנשיאותי". תלבושתם הססגונית של הנגנים היא אותה תלבושת של חיילי המשמר, המפטרלים לפני בית הנשיא בסופיה. נגני התזמורת משתייכים למשמר הנשיאותי והם חיילי הצבא הבולגרי לכל דבר ועניין.  זוהי אחת מתזמורות כלי הנשיפה הטובות ביותר באירופה ולארץ הגיעה רק חצי מהרכבה המלא, בגלל מגבלות תקציביות. רצ"ב למטה תמונה של התזמורת בעת נגינתה בקונצרט נוסף ברשל"צ. (להגדלה מלאה של התמונה, לאחר פתיחתה, יש ללחוץ עליה לחיצת קליק).
 
אל התזמורת הבולגרית נילוותה זמרת צעירה בעלת קול נפלא - דסי דוברבה (Desi Dobreva) המוכרת מאד בבולגריה, בוגרת אקדמיות למוזיקה בבולגריה וארה"ב. הקהל אהב מאד את שירי העם הבולגריים, אך התרגש במיוחד כשהיא שרה את שיר ה"רעות" ו"ירושלים של זהב" בביצוע מרגש יוצא מן הכלל! 

לסיכום, היה זה ערב של תרבות, אך גם ערב שנתן ביטוי מוחשי לידידות ההדדית בין עמי בולגריה וישראל.
 

כתב: איזי אלמוג     

 

  התזמורת הצבאית הבולגרית בעת הופעה באמפיתיאטרון ברשל"צ
עבור לתוכן העמוד