כמתואר בכתבתה של אסתר נייגו, קרדג''אלי שוכנת משני צידי הנהר ארדה והיא אמנם פינת חמד בהרי הרודופי. לגבי שם העיר יש גרסאות רבות ובנוסף לזו שאסתר הביאה, ארשה לעצמי לצרף אחת נוספת.בשנות ה-70 של המאה ה-14 העיר נכבשת ע"י צבאותיו של הסולטן מורד ה-I. העיר הופכת לעיר מוסלמית-עות''מאנית עם אוכלוסייה נוצרית מצומצמת. בימי הביניים זו הייתה עיר-משלט חשובה לשלטון הביזנטי בשם אכרידוס - Achridos. ב-1650 מגיע לעיר מצביא עותמאני בשם קארדג''ה עלי ומשתלט על העיר ועל האזור כולו. מקובל שעל שם המצביא הזה מאותם ימים, העיר נקראת על שמו, כך שלא שודד דרכים אלא מצביא שנשלח מטעם ה"שער העליון" לאזור.כדאי לציין שהתושבים הראשונים בעיר היו תרקיים, עוד מהאלף השני לפנה"ס.
"ימי הקרדג''לי" זו תקופה סוערת שנמשכה כ-30 שנה בחלק האירופאי של האימפריה העות''מאנית - רומליה.זו הייתה תוצאה של מפלות חוזרות ונשנות של צבאות האימפריה העות''מאנית, שספגה מצבאות של שתי יריבותיה: האיפריה הרוסית וזו ההבסבוריגית, משלהי המאה ה-18 עד ראשית המאה ה-19.אלה היו ימים של שוד, ביזה ואנרכיה, בהם עריקים של הצבא הניגף, שמיאנו או לא יכלו לשוב אל מולדתם באנטוליה, משם רובם הי, שוטטו והטילו חיתתם על האוכלוסייה.. הם התאגדו בחבורות שתקפו ושרפו כפרים וערים ברחבי הטריטוריה המהווים כיום את בולגריה, חלקים מסרביה ומקדוניה. מהמנהיגים הידועים כדאי להזכיר את פזבנד-זאדה אוע''לו, שכבש את וידין וסביבתה והדף צבא של למעלה ממאה אלף חיילים עות''מאנים סדירים. המניג השני החשוב היה מוסטפה ביירקטאר - אלמדאר, מושל רוסצ''וק שהיה מעורב במהפכה שהתחוללה באסתאנבול, בה הורד מכסאו סלים ה-III ואף נרצח, זאת למרות שביירקטאר ניסה להגן עליו, אך נרצח בסופו של דבר גם הוא.
חוקרים רבים סבורים שההצלחה הארוכה יחסית של אותם "הקרדג''אלי" והשמות שהביאו על "השער העליון", נבעו מתמיכה חשאית ולעתים גלויה של סוכנים של האימפרטור הרוסי, שחיפש כל דרך להחליש את "האיש החולה במזרח" - הכינוי לתחלואי האימפריה העות''מאנית.
ד"ר צבי קרן