אנטישמיות בבולגריה???

24/07/2014
אנטישמיות בבולגריה??? (הגדל)

המאמר המצולם, שבמרכזו צלב הקרס עם הכתובת "מוות ליהודים" פורסם ב-20 ביוני 2014 בעמוד הראשי של ביטאון יהודי בולגריה - Evreiski Vesti. להגדלת המאמר יש לעשות קליק על התמונה. לגולשינו שאינם קוראי בולגרית, הכותרת הרצ"ב אומרת: "מעשה ואנדליזם אנטישמי בסופיה". להלן תרגום תמצית המאמר: "צלב הקרס בליווי הכתובת 'מוות ליהודים', צויר על קיר בית הכנסת המרכזי בסופיה ב-4 ביוני השנה, בחג השבועות. מצלמות ביטחון של בית הכנסת צילמו את המבצעים והתמונות נמסרו לשלטונות הביטחון. ארגון הגג של יהודי בולגריה, 'שלום', מצפה שאלה יאסרו ויובאו לדין. הפשע בוצע בשבועות - חג מתן תורה בהר סיני - חג מרכזי ביהדות. הפשע מוכיח שעל כולנו להתחיל בדיאלוג נגד תופעות של שנאה, קסנופוביה ואנטישמיות, כדי לשמר ערכים כלל אנושיים". עד כאן תרגום עיקרי הדברים והעובדות.

מכאן והלאה, הערות המשקפות את דעתו האישית של חבר המערכת איזי אלמוג:
אני מודע לכך שלא כל יהודי בולגריה בארץ שותפים להשקפתי (גם לא במערכת עצמה). מאכזב מאד שבמקביל לגילויי ההזדהות עם ישראל בשעת מלחמתה בטרור העזתי, שללא ספק קיימים בבולגריה (כפי שמוכיחות שתי הודעות מתחת להודעה זאת) אנו עדים לתופעות אנטישמיות מכוערות מן הסוג הקלאסי, כמו חילול בית הכנסת בסופיה בצלבי קרס וכתובות "מוות ליהודים". השאלה שאנו חייבים לשאול את עצמנו היא: האם קיימת אנטישמיות בקרב העם שהעניק לנו הצלה ממוות בטוח בימי השואה? לפני 3 שנים, הציגה מערכת "כולנו בולגרים" את השאלה לשגריר הקודם של בולגריה בישראל - מר יורי סטרק, במסגרת ראיון עמו שנערך במרץ 2011. להלן תשובתו (בקיצורים מינוריים):

"אי אפשר לדבר על אנטישמיות בבולגריה, אלא, על תופעות אנטישמיות, הקיימות לצערנו בכל אירופה. תופעות אלה הן ברות ענישה לפי החוק הפלילי. בארצות ברית המועצות לשעבר וברוסיה, המתגאה בשיחרור אירופה מהנאצים, קיימות קבוצות נאציות ואפילו מפלגות גזעניות. למזלנו, בבולגריה אין לנו דברים כאלה. במשטר דמוקרטי קיים קושי להגדרת הגבול בו מסתיים חופש הביטוי המובטח, שממנו והלאה מתחיל ניצול לרעה כדי לתקוף קבוצות מיעוט, או להביע השקפות בלתי נסבלות... התופעות האנטישמיות בבולגריה אינן תוצאה של פעילות מאורגנת, אלא, פעולות חוליגאניות בעלות אופי ספורדי, המבוצעות ע"י בודדים. קשה לתפוש את המבצעים, אך כשהם נתפשים הם מועמדים לדין."

עד כאן דברי השגריר. אגב, דבריו בקשר להעדר קבוצות אנטישמיות ופרו-נאציות בבולגריה הוכחו בינתיים כבלתי מדויקים. מלבד מפלגת ATAKA הגזענית, קיימות קבוצות גזעניות אחרות, כמו מעריציו של הגנרל חריסטו לוקוב שפרטיזנים הרגו בימי מלה"ע השנייה. הגנרל היה אנטישמי מובהק ובפברואר השנה מעריציו ניסו לארגן מצעד לפידים לזכרו, כמו מצעדי לפידים בנוסח גרמניה הנאצית. אז יש קבוצות אנטישמיות בבולגריה, עובדה!
   
מעניין מה חושבת על אנטישמיות בבולגריה הנהגת יהודי בולגריה, החיים בה היום. מבלי להתייחס לשאלה אם מדובר ב"אנטישמיות" או ב"תופעות אנטישמיות" (כהגדרת השגריר יורי סטרק) אין ספק שהנהגת יהודי בולגריה מוטרדת מהתופעה ויש הוכחות לכך. "שלום" - ארגון הגג של יהודי בולגריה, מצא לנכון לפרסם ולהפיץ ספרון המתאר באופן מפורט (כולל תמונות) הצטרברות רצף של "תופעות אנטישמיות". הספרון נשלח למערכת אתר זה כדי לפרסמו אצלנו. הפירסום בוצע באתר ביוני 2011 (אפשר לראות את הספרון גם היום בדיפדוף למטה של עמוד הבית).

אז מה נכון, "אנטישמיות", או "תופעות אנטישמיות"? בעיניי הכותב אין שום הבדל בין השניים. תופעות אנטישמיות מעידות על קיום אנטישמיות. יחד עם זאת, חייבים להודות שלמרות תופעות אנטישמיות הקיימות בבולגריה, שורשי התופעה אינם עמוקים ומפושטים עד כדי כך שניתן להגדיר את העם הבולגרי כעם אנטישמי, כמו עמים אחרים במזרח אירופה, כגון הפולנים, האוקראינים, הקרואטים וגם עמים אחרים. אחרת, לא היינו ניצלים בשואה. אבל אסור לנו לנהוג כמעשה בת יענה ולהתעלם מהתופעות האנטישמיות, כאילו אינן קיימות. להיפך, עלינו להתריע נגדן!  יש סיכוי טוב להילחם בתופעות האנטישמיות דוקא בשל העובדה שהעם הבולגרי אינו עם אנטישמי ביסודו! נצפה מה שלטונות בולגריה יעשו עם שלשת הפושעים, מציירי צלב הקרס והכתובת "מוות ליהודים" על קיר בית הכנסת בסופיה. חייבים לגלות אם הם פעלו על דעת עצמם או שהם שלוחיו של ארגון אנטישמי. אין להתייחס בקלות ראש לתופעה ואין להסתפק בקביעה הסתמית - מעשי חוליגאנים. מעשים כאלה אינם צומחים באויר! מישהו מאחור מטפח את החוליגאנים ומרעיל את מוחותיהם!  אסור לנו לשכוח שאחינו חיים עדיין בבולגריה ואנו ערבים להם!

עבור לתוכן העמוד