סיפור בולגרי בתוך מבצע "עמוד ענן"
גבי שואף הוא יליד בולגריה שעלה בשנת 1948 במסגרת עליה ב', לאחר מעצר בריטי בקפריסין. היום הוא בעלים ומנכ"ל של חברה לביצוע בדיקות לא הורסות. זהו ענף משנה בתחום אבטחת איכות המוצר, לביצוע בדיקות הנדסיות או טכנולוגיות, מבלי לגרום נזק לאובייקט הנבדק.
כדי לסבר את אוזן הקורא שאינו מתמצא בתחום, להלן מספר דוגמאות של בדיקות בהן עוסק גבי שואף: רדיוגרפיה למיכלים וצנרת, אולטרסאונד לריתוכים, זרמי ערבולת לגילוי סדקים, בדיקות אטימות, סריקות באמצעות רדאר חודר קרקע, ניטור מבנים ובדיקות פל-קל (זוכרים את אסון אולמי ורסאי? שם כנראה לא בדקו די הצורך...) ועוד סוגי בדיקות בעלות שמות מוזרים ומשונים. לביצוע הבדיקות נעשה שימוש בשיטות פיזיקליות שונות, ביניהן גלים אלקטרומגנטים, גלי קול ואולטרה קול, קרני רנטגן, שדות מגנטיים, גלי רדאר, קרני לייזר ועוד.
אחד המאפיינים העיקריים של בדיקות לא הורסות הוא רמת דיוק גבוהה במידה יוצאת דופן הנדרשת בהן, לפעמים ברמה של חלקי המאה או האלף של המילימטר. בדיקות מסוג זה חשובות במיוחד בענפי תעשייה מסוימים, כמו למשל בענף המטוסים, בו החל גבי שואף את דרכו המקצועית.
גבי שואף שרת כקצין בחיל האוויר, כממונה על אבטחת איכות של פרויקט מיוחד. כהמשך טבעי לשירותו בחיל האוויר פיתח שיטות לבדיקות מעבדה לא הורסות והיה לחלוץ בתחום בישראל. גבי הקים עמותה ישראלית לבדיקות לא הורסות, פיתח קשרים עם אגודות מקבילות בארה"ב, בריטניה, ספרד ובולגריה והקים בארץ מרכז להדרכת תלמידים בתחום.
אחד הפרויקטים הבולטים בהם עסק גבי לאחרונה הוא פיקוח על שיפוץ היכל התרבות בתל-אביב. במסגרת השיפוץ היה צורך להרים את היכל התרבות על כל 58 עמודיו לגובה של 0.2 מילימטר(!) מעל לריצפה המקורית. מעבדות גבי שואף פיקחו על דיוק הרמת העמודים.
לאחרונה נתבקש גבי לבצע בדיקות מקיפות בעת השיפוץ שנערך בבתי הזיקוק באשדוד. בשיפוץ שנמשך מספר חודשים, העסיקה חברת גבי שואף צוות של 40 איש מסביב לשעון, 24 שעות ביממה. לגבי קשרי מקצוע וידידות הדוקים עם עמותת האחות הבולגרית לבדיקות לא הורסות. כדי להשלים את איוש הצוות באשדוד, באופן טבעי פנה גבי לעמותה הבולגרית. במהרה נחתם הסכם במסגרתו הגיעו 5 מומחים מבולגריה, לתקופה של מספר חודשים. המומחים הגיעו והשתלבו מהר ויפה בעבודה. כדברי גבי: "עבודתם הייתה ללא דופי ובמסירות בלתי רגילה. בגלל נועם הליכותיהם התחבבו הבולגרים על כולנו". (בתמונה הרצ"ב - המומחים מבולגריה, עם גבי שואף. להגדלה - קליק על התמונה).
אלא שבינתיים פרץ מבצע "עמוד ענן" והרקטות שהגיעו מעזה החלו להתעופף באשדוד ובסביבת בית הזיקוק. היטיב לתאר את אשר ארע מאותו רגע, גבי שואף:
"... ביום שהחלו התקפות הטילים אמרתי לבחורים (הבולגרים) שזו לא מלחמתם ואני מציע שיחזרו לבולגריה. הם ענו לי שהם בטוחים שנדע להגן עליהם ואינם חושבים לחזור. כשההתקפות על אשדוד גברו, דיברתי עם מנהל המעבדה שלהם בבולגריה. אמרתי לו שאם יקרה משהו לאחד מהם, לא אוכל להביט בעיני בני משפחתו ואני מציע להחזירם. המנהל שלהם השיב שבשיחה איתם הם אמרו שהקולגות שלהם מישראל גויסו לצבא ואם הם יעזבו לא יהיה מי שיעשה את העבודה ולכן הם אינם יכולים לעזוב.
הבחורים הבולגרים, יחד עם הבחורים שלנו עבדו בבית הזיקוק תחת מתקפה של 164 רקטות ובכל זאת באו לעבודה וזאת למרות שלא היה היכן להסתתר בזמן האזעקות.
התנהגותם הייתה מרגשת! בית הזיקוק נתן לכל אחד מהעובדים, כולל הבולגרים, בונוס כספי של 2,000 ₪. כשהגיעה הפסקת האש, אספתי אותם והרצתי להם על הסיכסוך במזרח התיכון, הטרור ועל רצון הפלסטינאים להשמיד אותנו.
לפני עזיבתם ב-8 בדצמבר 2012 ערכתי להם מסיבה במסעדה טובה יחד עם הקולגות שלהם אצלנו. במסיבת הסיום ברכתי אותם בבולגרית ונתתי להם מתנות, ביניהן ציור של ירושלים מצופה זהב והקדשה אישית המודה למקבל המתנה על עבודתו אתנו תחת מתקפת טילים.
נשיא הכבוד של העמותה הבולגרית לבדיקות לא הורסות, ביקש את רשותי לפרסם את הסיפור כולל הברכה, בעיתונות הבולגרית. הסכמתי והודיתי לו".
עד כאן דברי גבי שואף. ומה אנחנו נוכל להוסיף? על זה נאמר: כל המוסיף גורע. מומלץ לכל מי שאינו מבין את הנס שקרה ליהודי בולגריה בתקופת השואה, לקרוא את הסיפור. אלה בניו של העם הבולגרי שהציל אותנו ומה הפלא שאנחנו אוהבים אותם...