(שמות קודמים: פרדיננד - Ferdinand ; מיכאיילובגראד -Michailovgrad )
עיר בצפון-מערב בולגריה, כ-115 ק"מ מצפון לסופיה
העיר בנויה על חורבות עיר מבצר רומית בשם קסטרה אד מונטננזיום (Castra ad Montanesium), שפירושו: מבצר-הרים. העיר ניצבה בהצטלבות דרכים חשובה מצפון לדרום וממזרח למערב המדינה. מימי קדם היה המקום מרכז מסחרי ושוק בהמות אזורי.
בשנת 1878, שנת סיום המלחמה בין העות'מאנים לרוסים, היה המקום עדיין כפר בן כ-900 נפשות, בשם קוטלוביצה הגדולה ((Kutlovitsa. מ-1892 קיבל היישוב מעמד של עיר בשם פרדיננד, על שם מלך בולגריה דאז. ב-1945 שונה שמו למיכאיילובגראד, על שם אחד ממנהיגי המרד בשנת 1923. עם תום המשטר הקומוניסטי נקראה העיר בשמה העתיק - מונטנה. בסוף שנות ה-90 מנתה אוכלוסיית מונטנה כ-55,000 נפש.
הקהילה היהודית
מניחים כי ראשוני היהודים הגיעו לעיר בשלהי המאה ה-19, קרוב לוודאי מווידין ומברקוביצה הסמוכות. היו להם בית כנסת ובית עלמין משלהם, שנעלמו בשנות ה-50 של המאה ה-20.
ב-1900 נכללה מונטנה ברשימת 34 הערים שבהן התקיימו קהילות יהודיות מאורגנות.
ב-1904 סבלה הקהילה היהודית במונטנה, כמו במקומות אחרים בבולגריה, מהתפרעויות אנטישמיות על רקע עלילות דם, אך השלטונות מנעו את התרחבות המאורעות.
בית הכנסת היה מרכז קהילתי חשוב. בימות החול לא היה בשימוש בדרך כלל, אך בחגים היה תמיד מלא. בחג סוכות הקימו סוכה גדולה משותפת. לקהילה היו רב ושוחט, שמילאו את רוב התפקידים הדתיים.
בימי מלחמות הבלקן (1913-1912), מנתה קהילת פרדיננד 175 נפש (מתוך אוכלוסייה של כ-3,200 נפשות). מבין הגברים בקהילה, 15 איש היו מגויסים לצבא, ואלה תמכו ב-50 נפשות. ארגוני צדקה אספו עבורם 300 פרנקים צרפתיים – שישה פרנקים למשפחה.
גם הפעילות ציונית הייתה ציר קהילתי מרכזי. רוב היהודים בעיר היו חברי ההסתדרות הציונית. היו יהודים גם במפלגות בולגריות. בשנות ה-30 של המאה ה-20 הוקם סניף של "מכבי", שקיים פעילות ספורט ותרבות, כגון חוגים, הרצאות ומופעים. היה גם סניף של "ויצ"ו", שבו עסקו הנשים בעיקר בגיוס תרומות.
הקהילה היהודית הייתה קטנה ולא היה בה בית ספר יהודי. הילדים למדו בבית ספר ממשלתי, שבו הנהיגה הקהילה שיעורי דת ועברית.
פרנסת היהודים התבססה בעיקר על מסחר. היו גם בעלי מלאכה ובעלי מקצועות חופשיים.
תקופת השואה
במפקד האוכלוסין שנערך ב-1949 , לאחר העלייה הגדולה לישראל, נותרו במונטנה (אז מיכאיילובגראד) כ-30 יהודים. לא ידוע לנו כמה יהודים היו בעיר ערב העלייה.
מקורות:
ד"ר פנקוב & ד"ר דויקוב: ערים בבולגריה
ד"ר צבי קרן: ממצאים יהודיים בבולגריה מהתקופה העות'מאנית
ספר "מכבי" בולגריה
ונציה מדז'ר, רמת גן: שאלון על יהודי מונטנה
חזרה לראש העמוד