ספרו של ד"ר צבי קרן תורגם לבולגרית ויצא לאור בבולגריה בתחילת חודש מאי

 

 

רשמים אישיים מהשקת ספרי בשלוש ערים בבולגריה

חגיגות סביב פרסום ספר, עוד מחוץ לישראל, איננו דבר של מה בכך. עם הוצאתו לאור של ספרי "קהילת יהודי רוסצ'וק – Еврейската Общност в Русчукעל-ידי אוניברסיטת סופיה, קיבלנו רעייתי ואני הזמנה רשמית להצגת הספר ולטקס הנלווה, באולם הכינוסים החדש של האוניברסיטה – ראה הזמנה.

נוכחותו של שגריר ישראל, מר נח גל-גלנדר ורעייתו, ונציגות מכובדת של הקונסוליה, הרקטור פרופ. אילצ'ב, הדיקן ד"ר מיטב, אנשי מדע, סטודנטים וחבורה של חניכַיי לשעבר מ"השומר הצעיר" בצד ידידים רבים, הייתה מלבבת ומרשימה. הדיקן ניהל את הטקס, השגריר נשא דברים והדגיש את חשיבות המחקר, המביא את תולדותיה של קהילה יהודית וקשריה עם אוכלוסייתה הנוצרית והמוסלמית וכן על פריחתה המחודשת של רוסה כיום, עם בואם של אנשי עסקים מישראל, המביאים ברכה לעיר המרכזית על חוף הדנובה. לאחר ניתוח מעמיק ומקצועי של הספר, מפי אחת מבכירות החוקרים של האימפריה העות'מאנית, בבולגריה ומחוצה לה – ד"ר סבטלנה איבנובה, דיברתי על תהליכי המחקר, על חשיבות הפצתה של ההיסטוריה של יהודי בולגריה, במיוחד מאותם ימים רחוקים בספרי, שעניינם לפני למעלה ממאתיים שנה, על סיפורה של העיר, בה מצאו אותם יהודים פרנסה והפכו אותה לאחד מהמרכזים הכלכליים והתרבותיים בשלהי אור גם בבולגרית. בסיום הטקס הדגיש ד"ר מיטב, שזהו למעשה הספר הראשון הדן בצורה מדעית, באחת מקהילות יהודי בולגריה, תוך מחקר מקיף המסתמך על תיעוד רחב ידיים. המרגש, מבחינתי, הייתה הנוכחות הגדולה של סטודנטים וסטודנטיות צעירים, שבאו להתרשם ואף ביקשו ספר, כדי להעמיק את ידיעתם בנושא.

המעמד והנוכחות היו מעוררי כבוד ושמחתי כישראלי, להעביר את המסר שיש לנו עניין במורשת אבותינו ואנו שוקדים לחקור אותה ולהביאה גם לפני קהל הקוראים הבולגרי. בלטו בהעדרם נציגי "שלום" סופיה, שבוודאי היו עסוקים.

בפלובדיב, הקהילה המקומית ארגנה פגישה מרנינה ונוגעת ללב, בה היו בכירי "שלום" ורבים מהקהילה וכן עיתונאית מהעיתון המקומי "מריצה". אווירה ממש משפחתית, בה עטפו את רינה רעייתי ואותי בחום רב, השמור לקהילה חביבה זו.

ברוסהקבלת הפנים להשקת הספר אורגנה במשותף ע"י הקהילה והארכיון המקומי, בו ביליתי שעות וימים רבים. היה כאן שילוב מהנה של חום אנושי והצגה מקצועית של הספר. כמו-כן הגיעו אנשי המֶדִיָה – רדיו, טלוויזיה ועיתונאים רבים. גם ברוסה בלט מספר הסטודנטים הרב, שהרבו בשאלות. גם מבין הקהל המבוגר – יהודים ולא יהודים רַבּו השאלות.

לסיכום, מעבר לפַּן האישי ולסיפוק לראות את ספרך יוצא לאור בשפה נוספת ובצורה המכובדת ביותר – הייתה לי תחושה של שליחות אל הארץ היפה הזו, בנושא שלא מרבים לציין אותו בחדשות המקומיות; שליחות שלשמחתי היו לה הדים חיוביים וכבר הגיעו אליי רשמים מהספר, על הצגת הנושא המביא את התקופה ואת קהילת יהודי רוסצ'וק ושכניה , באופן שלא הכירו קודם.

 

ד"ר צבי קרן

כפר מנחם

עבור לתוכן העמוד