צרור ידיעות טריות מבולגריה

1/12/2017

 

צרור ידיעות מבולגריה

בעמוד זה נפרסם ידיעות מבולגריה, כפי שנקראו בעתונות אינטרנטית הבולגרית. ידיעות חדשות שנקראו לאחרונה יופיעו בראש עמוד זה ואילו וידיעות ישנות לא ימחקו, אלא יידחקו כלפי מטה.

                                               ידיעות מדצמבר 2017


 

דיפלומטים של מדינות ערביות בבולגריה, הטילו מצור על שגרירות ארה"ב בסופיה

דיפלומטים של מדינות ערביות ופלסטינאים, הטילו מצור על שגרירות ארה"ב בסופיה, בשעה 2 אחה"צ ב-13 בדצמבר 2017. המצור שנועד למחות נגד הכרזת נשיא ארה"ב, טראמפ, שירושלים היא בירת ישראל, נמשך שעה אחת בלבד.  

מערכת "כולנו בולגרים" אינה יכולה להימנע מהשוואה בין המצור על שגרירות ארה"ב בסופיה, להפרות אלימות דומות נגד שגרירויות שקורות תדיר באזורנו. המערכת שואלת:

א. האם קיימת מדינה נוספת בעולם, הקוראת לעצמה תרבותית ודמוקרטית, בה מרשים לעצמם דיפלומטים זרים בבירתה, להטיל מצור על שגרירות מדינה אחרת באותה בירה שאין הם מסכימים עם מדיניותה?
ב. איפה היתה משטרת בולגריה בשעת המצור? איך היא הרשתה שמצור כזה יתקיים? האם היא נרמזה מגבוה שבמקרה הקונקרטי אפשר להבליג על הפגיעה ("הקטנה") בשגרירות ארה"ב, כי ההפגנה משרתת את מדיניותה האירופית של בולגריה?

 

פיתוח הקשרים בין בולגריה לתורכיה זוכים לעדיפות במדיניות החוץ של בולגריה

היחידה להסברה של הממשלת בולגריה אישרה שהעיקרון התקבל בפגישה שהתקיימה בין ראש ממשלת בולגריה – בויקו בוריסוב לבין עומר סליק – השר התורכי לענייני האיחוד האירופי. בוריסוב הדגיש שתורכיה היא שכנתה הקרובה של בולגריה, חברה בברית נאטו ושותף חשוב בנושאים כגון הגירה, מלחמה בטרור ואנרגיה. השניים הדגישו את המאמצים ההדדיים שהביאו לצמצום משמעותי בהגירה בלתי חוקית לארצות האיחוד האירופי. 

דיונים בפרלמנט לצעדים חוקיים נגד האיסלם הקיצוני

מפלגת איחוד הפטריוטים מציעה שינויים בסדר החוק הפלילי המכוונים נגד האיסלם הקיצוני. בהתאם להצעות, מטיפים לאיסלם קיצוני יואשמו וצפויים לעונשי מאסר עד 5 שנים וקנס עד 5,000 לבות (כ-2,500 יורו). גם אדם הכופה על אישה לשאת בורקה יואשם וצפוי לעונש מאסר עד 4 שנים וקנס בין 5-10 אלפים לבות (עד 5,000 יורו). 


הלידות בבולגריה משתוות למספר ההפלות

המספרים נמסרו ע"י השרה לשעבר לעניינים סוציאליים – חריסטינה חריסטובה. מקדם הפוריות בבולגריה עומד כרגע על 1.50 בהשוואה ל- 1.53 – באירופה. הגורמים העקריים להם מייחסים את מקדם הפוריות הנמוך הם התהליכים הארוכים של חינוך, הכנה מקצועית והשגת עצמאות כלכלית (של המשפחות הצעירות). מקדם הפוריות של בבולגריה דומה לזה ביוון, שוויץ ומלטה, אך גבוה מזה של איטליה. 

  

לראשונה מזה 20 שנה צופים הבולגרים באופטימיות על שנת 2018 החדשה.

הנתון מבוסס על סקר סטטיסטי שנערך ע"י מכון המחקר Alpha Research לפיו 55% מהנשאלים צופים ש- 2018 תהיה טובה יותר מקודמתה, 33% - דומה ל-2017 ו-9% צופים ש-2018 תהיה גרועה יותר.

הסקר כלל גם שאלות הערה לגבי מנהיגי בולגריה. המנהיג בפופולרי ביותר הוא נשיא המדינה – רומן ראדב שהוא הדמות הפופולרית ביותר בקרב 55% מהנשאלים. במקום השני נמצאת יורדנקה פנדוקובה – ראש עירית סופיה ובמקום השלישי – ראש ממשלת בולגריה – בויקו בוריסוב שפופולרי ביותר בקרב 33% מהנשאלים. אם היו נערכות היום בחירות בבולגריה, המפלגה השלטת – GERB היתה זוכה שוב בבחירות. במקום השני נמצאת המפלגה הסוציאליסטית שחיזקה מעט את כוחה.


העלאת שכר המינימום החל מה-1 בינואר 2018

שכר המינימום בבולגריה יעלה החל מה-1 בינואר 2018 ב-11% ל-510 לבות שהם כ-268 יורו או 1,110 שקלים (לפי שערי מטבע בסוף דצמבר 2017). שכר המינימום לשעת עבודה (החל מה-1 בינואר) יעמוד על 3.07 לבות, שווה ערך ל- 6.7 שקלים.


בולגריה מוסיפה לספר החוקים שלה חוק למלחמה בשחיתות הציבורית

בעקבות לחץ מצד האיחוד האירופי, הנהיגה בולגריה החל מה-20 בדצמבר 2017 חוק למלחמה בשחיתות ברמות הגבוהות. במסגרת החוק אוחדו מספר גופים קיימים לגוף אחד שתפקידו יהיה להילחם בשחיתות הציבורית.  נשיא בולגריה, רומן ראדב, הטיל וטו על החוק, בטענה שהצעת החוק חסרת שיניים. כנראה שהפרלמנט יחזור לעיון נוסף של הפרלמנט כדי להפוך אותו לכלי יותר יעיל למלחמה בשחיתות.

שיפור בהערכה הפיננסית של בולגריה ע"י חברת ההערכה "סטנדרט פור ו-פיץ"

החברה הבינלאומית להערכות פיננסיות של מדינות, העלתה בציון אחד את הציון של בולגריה לגבי יכולתה לעמוד בדרישות של הלוואות לזמן קצר וארוך.  הציון הגבוה יותר משקף הערכת האנליסטים של החברה לחיזוק במעמדה הפיננסי החיצוני של בולגריה, בעקבות הרחבה מתמשכת ביצוא וגידול בחיסכון התושבים. להערכת "סטנדרט פור ו-פיץ", לגבי בולגריה קטנו הסיכונים הפיננסיים מפני שינויים דרסטיים ופתאומיים בזרימת הון חיצוני למדינה, במיוחד לגבי השקעות חיצוניות. הסיכויים לצמיחה כלכלית שופרו והמדיניות הממשלתחית הפיסקלית הוערכה כשמרנית.

 


איסור תנועת עגלות לסוסים בעיר הבירה סופיה

כדי לשפר את תדמיתה העצמית, לקראת כניסת בולגריה החל מה-1 בינואר 2018, לתפקיד נשיאת האיחוד האירופי וזאת למשך 6 חודשים, תאסור עירית סופיה תנועת עגלות החל מה-1 בינואר. מעריכים את מספר העגלות הנעות היום בבירה ב-400. תנועתן מותרת היום רק מחוץ למרכז סופיה, אך בגלל העדר פיקוח אפשר להיתקל בהן באזורים האסורים לתנועת עגלות.

 

                                                    ידיעות מנובמבר 2017

פיתוח יחסי מסחר בין בולגריה לסעודיה:

נתחיל עם ידיעה מסקרנת: בולגריה וערב הסעודית מעוניינות לחזק את קשרי הסחר ביניהן.  היה בכוחה של ידיעה זאת להעכיר את רוחנו לפני שנים אחדות, אך היום, לנוכח שיפור יחסינו עם ערב הסעודית, אם הגברת הסחר בין שתי המדינות אלה יעזור לכלכלה הבולגרית, אנחנו בעד זה. מה ערב הסעודית יכולה להציע לבולגריה חוץ מנפט ומוסלמים קיצונים איננו יודעים. בולגריה תציע לסעודיה מוצרים מתחום תעשיית המטאלורגיה, חומרי בניין, ובניית מפעלים לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, ענף שבולגריה התמחתה בו. בהקשר זה, ידיעה מעניינת היא שאיראן אסרה על מטוסו של ראש ממשלת בולגריה, בויקו בוריסוב, לעבור במרחב האוירי שלה בדרכו לפגישה עם סלמן, מלך ערב הסעודית.  אל בויקו בוריסוב נילווה גם סימאון – בנו של המלך בוריס וראש ממשלת בולגריה לשעבר. שגריר איראן בבולגריה הוזמן למשרד החוץ הבולגרי כדי למסור לו את מחאתה של בולגריה נגד הצעד האיראני.
בתמונה: בויקו בוריסוב, ראש ממשת בולגריה וסלמן - מלך ערב הסעודית.

גובה השכר ומחירי החשמל בבולגריה:

מחירי החשמל בבולגריה הם הנמוכים ביותר בארצות האיחוד האירופי: 10 יורו ל-100 קילוואט/שעה, בהשוואה ל-20 יורו –מחיר ממוצע באיחוד האירופי. אך באופן בלתי מפתיע, גם השכר בבולגריה הוא הנמוך ביותר בארצות האיחוד האירופי: 4 יורו לשעת עבודה בבולגריה, בהשוואה ל-26 יורו באיחוד האירופי.  השכר לשעת עבודה בבולגריה נמוך אפילו מהשכר ברומניה, שהוא 5 יורו לשעת עבודה. כל המספרים מתייחסים לשכר בסקטור הפרטי בלבד.

האבטלה בבולגריה:

לפי מדד האבטלה, החדשות עבור הכלכלה הבולגרית, הן טובות: האבטלה היא במגמת ירידה ונמוכה יותר מממוצע האבטלה בארצות האיחוד האירופי. האבטלה בבולגריה הגיעה ל-6.1% באוקטובר 2017, בהשוואה ל-7.4% - ממוצע בארצות האיחוד אירופי, ול-4.2% בתקופה המקבילה בישראל. האבטלה בבולגריה במהלך השנה האחרונה ירדה באחוז שלם: 7% באוקטובר 2016 לעומת 6.1% באוקטובר השנה. הנתון המעודד העיקרי הוא הירידה המשמעותית באבטלה בקרב הצעירים: מ-16.9% באוקטובר 2016, ל-11.5% באוקטובר השנה.   

 

זיהום אויר ושלג בסופיה:

שירות הפיקוח הלאומי על איכות האויר הודיע שזיהום האויר בסופיה בימים האחרונים (סוף נובמבר 2017) הגיע לרמות שגבוהות פי 6 מה"נורמה". אין להבין מהידיעה מהי אותה "נורמה". האם היא תקן חוקי שנקבע עבור רמת זיהם אויר נסבלת השומרת על בריאות האוכלוסיה, או שהיא זיהום האויר ה"נורמלי" בסופיה, ולאו דוקא התקן השומר על בריאות הציבור. בשני המקרים כנראה שמדובר ברמת זיהום אויר מאד גבוהה.

עוד ידיעה העשויה לעניין ישראלים המתכוננים לבקר בסופיה בתקופה הקרובה. כידוע, כאשר הטמפרטורות בחורף יורדות מתחת לאפס (מצב רגיל בבולגריה) קופאים השלג או מי הגשמים שלא נוקזו למערכות הניקוז, וההליכה ברחובות סופיה הופכת לקשה עד כדי מסוכנת. מדווחים שבימים אלה (סוף נובמבר 2017) טופלו בבית החולים פִּירוֹגוֹב  במרכז סופיה, המתמחה ברפואה דחופה, 140 קרבנות שלג וקרח כשהפגיעות הן בדרך כלל בגפיים, קרסוליים, מרפקים וכתפיים. אז להיזהר בבקשה!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

עבור לתוכן העמוד