טיול שורשים של בוגרי תנועת השומר הצעיר לבולגריה

9/06/2013
הגדל

רצ"ב סיכומו של ד"ר צבי קרן על הטיול.
(לתמונה נוספת - קליק על התמונה)

מסע שורשים ומשאת נפש...

ראשיתו של הרעיון היה לחגוג באפן שונה ומיוחד שלושה יובלים של "השומר הצעיר": 100 שנים ל"שומר הצעיר" העולמי; 90 שנה לייסוד התנועה בבולגריה ואחרון חביב, 20 שנים מאז חידוש תנועת הנוער הזו בבולגריה – באוקטובר 1992, בקן סופיה ומאוחר יותר, בראשית 1993 – בפלובדיב. לקראת אירועים אלה החלטנו להתחיל בטיול שקראנו לו "מסע שורשים". 14 הנרשמים ביקשו בדרך זו להכיר את נופיה הקסומים של ארץ הבלקן היפהפייה, את תולדותיה ובדגש מיוחד, לשמוע על יהדותה המפוארת וכך גם על תנועת "השומר הצעיר", מימים עברו ועד היום, כאשר בנוסף לעשרות החניכים שעלו לישראל והקימו בה בית להם ולמשפחותיהם, קן סופיה ממשיך את פעילותו וצובר תנופה משנה לשנה ולא מביש את ראשיתם של ימי 1993 היפים והעליזים!

ארגון הטיול על כל הפרטים:  בתי מלון, חברת נסיעות שסיפקה את הרכב ואת הנהג, מסעדות וכל כיוצא באלה ארגן אורן צוקרקורן, שליח בבולגריה במשך שלוש שנים וכן חבר ההנהגה העליונה ואחראי על מדור אירופה ואוסטרליה. אורן חבר קיבוץ גבעת עוז מתגורר לאחרונה בסופיה עם רעייתו, ליובוב, מבכירות התנועה בעבר...

מסלול הטיול ובחירת המקומות שיציגו את נופי בולגריה המיוחדים, אתריה ההיסטוריים וכאלה שיש בהם סיפור בו משולבים יהודי המקום, נבחר בקפדנות על ידי, בהיותי שנים רבות סובב את בולגריה במחקריי ההיסטוריים וכשליח של "השומר", כפי שנקראה התנועה בקיצור, שביקש להביא את החניכים, מראשית חידושה של התנועה, למיטב האתרים להקמת מחנות האביב, הקיץ והחורף הרבים, במשך  כעשר שנים, עד ראשית שנות ה-2000.
הקבוצה בת 14 המשתתפים, ככל שהייתה מקרית ואיש לא הכיר את רעהו, אחת הייתה שאיפתם, למצות את המיטב מיפי הנופים, להכיר את תולדות הארץ ויהודייה וליהנות ככל שניתן מהפולקלור התרבותי, האומנותי ולא במקום אחרון, הקולינארי, שהמכלים המקומיים שמה יצא למרחוק!

בין במקומות בהם ביקרנו היו כאלה הידועים ועומדים בראש רשימת אתרי התרבות המומלצים, כגון מנזרי רילה ובצ'קובו, וליקו טרנובו ואטרה, פלובדיב העתיקה ונקודת תצפית המרהיבה ליד אסנובגרד, "אסנובטה קולה". בנוסף ביקרנו ב"בוז'נצי", בכפר בו נולד המטרופוליט סטפן, שירוקה לקה וכמובן ראינו את הפנורמה בפלבן, שם מתואר הקרב המכריע בין צבאות רוסיה לחיילי הצבא העות'מאני.  בכל מקום, גם אם היו מדריכים שעשו את מלאכתם כראוי, היה חשוב לי להוסיף הסברים מזווית ראייה לעתים שונה, המביאה דעות ולעתים אף פרטים שנשמטו או לא היו נוחים למסבירים, כגון על הקרבות בפלבן או במיוחד סביב פרשת חיסולם של קרוב לאלפיים בולגרים, רובם זקנים, נשים וטף על-ידי פורעים וחיילים בלתי סדירים של הצבא העות'מאני – בשיבוזוק, בבטק. הסיפור קשה וברובו גם נכון, אך מעולם לא מספרים את המשכו הקודר לא פחות; נקמתם האיומה של כפריים בולגרים שעלו על שכניהם  המוסלמים, שחטו תלו ואנסו כמה אלפים של כפריים שלא עשו דבר כנגד תושבי בטק ואף רבים מהם הגנו והסתירו בולגרים שנמלטו מידם האכזרית של פורעי החוק, אותם בשיבוזוק. שאלתי את אחת המדריכות בעדינות על-כך והיא סיפרה לי שהדבר ידוע לה כמובן, אך תשובתה הייתה נחרצת: "אין ולא הייתה מעולם אפשרות להביא בפני המבקרים פן זה של אירועי בטק, זהו המיתוס שלנו שבזכותו יצא הצאר הרוסי וצבאו שנה מאוחר יותר להגן עלינו ולהביס את הצבא העות'מאני, כך שאין לבלבל את המבקרים בסיפורים הסותרים את סבלנו; זהו מאורע היסטורי וכך הפך גם למיתוס עליו הבולגרים שומרים בקנאות". חד וחלק. דבריה של אישה אינטליגנטית, שידעה היטב את הצד השני של הסיפור, וכמו רבים לפניה הוא נותר נחלת ההיסטוריונים אך מעולם לא הוזכר או נלמד בבתי הספר...

הצד המרתק בכל ימי הטיול הייתה אותה חבורת אנשים, שמהיום הראשון היוותה תלכיד שהומור ורצון עז לשמוע עוד ועוד על בולגריה ותולדותיה, על מקומם של היהודים במאות השנים ומורשתם הנפלאה וכמובן, על הציונות המקומית, ש"השומר הצעיר" מאז ימי ראשיתו הביא עשרות רבות של חלוצים לארץ, טרם הקמת המדינה ואף אחריה. בכך, מאוחר יותר, גם השומרים הצעירים  שעם חידוש התנועה לפני עשרים שנה, הוסיפו נדבך נוסף עם עלייתם והתיישבותם  של עשרות צעירות וצעירים בישראל – תופעה מיוחדת בתנועה העולמית, בשל מספרם הרב של עולים ומגשימם, בוודאי לעומת שאר קני אירופה ואף מתקרב לקני דרום אמריקה. ועל כך גאוותם-גאוותנו, של כל השליחים שתרמו באותן עשרים שנים להמשכיות תנועת ה"שומר הצעיר" ולאלה המהווים כיום את הקן בסופיה.

זה המקום לציין את המסיבה, למעשה ה"ספקטקל" המרהיב שידעו אותם צעירים להכין ולהציג בפני אולם מלא בבית העם של סופיה. החניכים, בהדרכתו של השליח הנוכחי אמיל מגריסו, הפיקו מופע מרהיב בעל תוכן וצורה, להנאתם של הצופים. כמו-כן הכינו החניכים תערוכה ובה צילומים ותעודות הסוקרים את ה"שומר הצעיר" מראשיתו ב-1923 וכן בחלקו המחודש, ב-20 השנים האחרונות. חומר רב לאותה תערוכה קיבלו החניכים מארכיון התנועה בגבעת חביבה. לשלמה שאלתיאל ולעובדים המסורים שלוחה התודה. הקבוצה שיצאה למסע השורשים התרשמה גם היא ממשב הרוח הרענן ומיכולתם של "השמוצניקים" המקומיים בהפקת המופע. לא אסתיר, שאורן ואני, חששנו לא-מעט מערב זה, שלא יהיה מעין מסיבת בית-ספר שהוכנה בחופזה וללא חן והדר, היכולים וצריכים לבטא את המאורע, אך לשמחתנו, היה זה בהחלט ערב מהנה ברמה הגבוהה ביותר.  מגיע לשומרים מסופיה ולכל אלה שסייעו להצלחה, חזק ואמץ!

המסע תם, החבורה התפזרה לבתיה וכבר נקבע מועד לפגישה בחודש יולי. שמחנו, אנחנו המארגנים, שהיה בהחלט שכר לעמל, כי כולנו יצאנו מרוצים ואף רבים מחכים להמשך....

נהנה וטייל עם אנשים נפלאים,
צביקה, 
כפר מנחם

עבור לתוכן העמוד